Šta je ključno za srećan život
09.12.2013. u 12:55 sati


Lifestyle

Šta je ključno za srećan život


Bliski odnosi s prijateljima i obitelji u djetinjstvu čine ljude srećnijima u kasnijem životu

Istraživanje je pokazalo kako su pozitivni socijalni odnosi u djetinjstvu i adolescenciji ključni za dobrobit i sretan život odrasle osobe, te da školski uspjeh ima malo uticaja, prenosi Daily Mail.

Dobrobit su znanstvenici definirali kao mješavinu osjećaja koherentnosti, pozitivnih strategija pri rješavanju problema, društvenog angažmana i snaga kojih su osobe same svjesni. Do ovog su saznanja znanstvenici došli analizirajući podatke 804 osobe tokom 32 godine, pri čemu su mjerili odnos između nepovoljnog obiteljskog položaja, socijalne povezanosti i razvoja govora u djetinjstvu, socijalne povezanosti i obrazovanja u adolescenciji te dobrobiti u odrasloj dobi.

Rezultati su pokazali da postoji snažna veza između socijalne povezanosti djeteta i tinejdžera s dobrobiti odrasle osobe čime se pokazuje značaj pozitivnih društvenih odnosa tokom životnog vijeka u odrasloj dobi.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Happiness Studies tvrdi se da kako rani razvoj govora kod djeteta i školski uspjesi u adolescenciji imaju malo veze s srećom odraslih osoba. Znanstvenici sa Sveučilišta Deakin tvrde kako treba ulagati u izgradnju jakih socijalnih vještina i odnose, jednako kao i u postignuća u školi.

(tportal.hr )
Povezani tekstovi