Čovjek s misijom
02.07.2012. u 11:34 sati


Tom Cruise

Čovjek s misijom


Glumac je koji voli izazove. Tokom karijere, koja broji preko četrdeset filmova, naučio je igrati bilijar i žonglirati bocama, upravljao je borbenim avionom i vozio trkaći automobil, borio se samurajskim mačem i visio naglavačke s najviše zgrade na svijetu, a sada je naučio i pjevati. Na pragu pedesete, Tom Cruise uživa u ekstremnim sportovima, roni, skače padobranom te pilotira vlastitim avionom. I izgleda bolje nego ikad

Hollywood ne prašta, ali zna zaboraviti. Zvijezda koja je pomalo izgubila sjaj može ponovo zasjati ako iznenada napuni blagajne, ako pored sebe ima dovoljno lukavog agenta i ako nauči cijeniti fanove. Malo je bilo onih koji bi se prije posljednjeg nastavka Nemoguće misije kladili u Toma Cruisea. Na pragu je 50. rođendana, s gotovo 30-godišnjom karijerom, godinama na holivudskom pijedestalu bogatih, slavnih i lijepih, s tri osvojena Zlatna globusa i tri nominacije za Oscara, a niz pogrešnih koraka tokom posljednjih šest-sedam godina ga je udaljio i od publike i od filmskih producenata. Pojavljivao se uglavnom na fotografijama žute štampe sa suprugom Katie Holmes i kćerkicom Suri, šestogodišnjom djevojčicom koja se vrlo rano naučila duriti kako bi dobila, naprimjer, cipelice na štiklu.

Čovjeku, zbog kojeg su kucali milioni ženskih srca i koji je kinoblagajnama donio milijarde, mnoge stvari nisu išle naruku, a onda se početkom ove godine neočekivano vratio. Najprije promotivna turneja četvrtog nastavka Nemoguće misije: Protokol duh, kada se na lice vječitog mladića vratio prepoznatljivi osmijeh, a zatim najnoviji Rock Of Ages, ekranizacija uspješnog brodvejskog mjuzikla, kada su Tomove oči zasjale starim sjajem.

OD HRVAČA DO GAY IKONE Neodoljiv osmijeh, nevina senzualnost i inteligencija najupečatljivije su osobine Thomasa Cruisea Mapothera IV, jedinog sina Thomasa Cruisea Mapothera III, inžinjera elektrotehnike, i Mary Lee Pfeiffer, nastavnice tjelesnog odgoja. Rođen je 3. jula 1962. u gradu Syracuse, država New York, gdje i mlađa sestra Cass, dok je starija Lee Anne rođena u Louisvilleu. Thomas, čijim žilama teče mješavina njemačke, irske i engleske krvi, odrastao je na ivici siromaštva, u porodici katoličkih svjetonazora, kojom je dominirao strog otac, od kojeg je često dobivao batine. “Bio je grub i nasilan, tip osobe koja diže ruku na vas čim nešto krene po zlu. Nikad mu nisam mogao vjerovati i bio sam uvijek na oprezu”, kaže Tom, koji je oca opisao kao “trgovca haosom”. Kako je porodica često selila, do 14. godine promijenio je čak 15 škola, od Amerike do Kanade, a kada su se roditelji razveli i majka preudala, smjestili su se u Glen Ridgeu, New Jersey. Skoro sasvim slučajno postao je glumac, iako je trebao biti svećenik. Dok je trenirao za učešće u lokalnom takmičenju u hrvanju, jer je odlučio smršati kako bi mogao ući u jednu od kategorija, pao je i istegnuo tetive na nozi. Prisiljen na odustajanje od treninga, posvetio se drugim aktivnostima i zainteresirao za školsku predstavu Guys and Dolls, nastalu prema poznatom mjuziklu iz 1955. Dobio je ulogu Nathana Detroita (koju u filmu tumači Frank Sinatra) i pokazao vanserijski talent. U školi mu ionako nije išlo, s obzirom na disleksiju i disgrafiju, poremećaje čitanja i pisanja, te ju je napustio i otišao u New York. Upisao je večernji kurs glume u školi Neighborhood Playhouse, dijelio iznajmljen stan i tražio različite poslove kako bi se zaradio za život. Okušao se i kao fotomodel, ali je prestao pozirati nakon što su mu fotografije objavljene u jednom gay magazinu.

ULOGE VRIJEDNE MILIONA Debitirao je epizodnom ulogom 1981. u filmu Taps, a iste godine osvojio simpatije publike ulogom u romantičnoj drami Franka ZeffirellijaVječna ljubav, gdje mu je partnerica bila Brooke Shields. Prvu značajniju ulogu, koja mu je donijela nominaciju za Zlatni globus, ostvario je 1982. u filmu Risky Business, a sljedećom ulogom, u Top Gunu iz 1986., pokazao je kako je jedan od obećavajućih mladih nada tog vremena. Uslijedile su uspješne saradnje s velikim holivudskim imenima i veoma značajna filmska ostvarenja: Boja novca,Kišni čovjek, Koktel, Rođen 4. jula, Dani groma, nezaboravni Intervju s vampirom, Nebo boje vanilije, Magnolia... Kako se višestruko potvrdio kao uspješan protagonist osamdesetih, počinju rasti i Cruiseovi honorari; za Intervju s vampirom (1994.) dobio je 15, a u Nemogućoj misiji  (1996.) zaradio čak 70 miliona dolara. Osim što je uspješan glumac, Tom je i uspješan producent. S Paulom Wagnerom osnovao je 1993. Cruise/Wagner Productions, jednu od značajnijih produkcijskih kuća u filmskoj industriji, koja je poznata po tome što nastoji prepoznati nove talente i pomoći im. Prvi film koji su producirali bio je hit Nemoguća misija (1996), zatim Jerry Maguire iste godine, a najveći uspjeh donio im je drugi nastavak Nemoguće misije, sa zaradom nešto višom od milijardu dolara. “Nisam postao glumac kako bih imao moć, ali to se jednostavno desilo i zato imam mnoge mogućnosti.”

CRUISE CONTROL Početak 90-ih bio je veoma bitan u Cruisevom životu, tada se odrekao katoličanstva i priklonio scijentologiji, izuzetno popularnoj među holivudskim zvijezdama. Izjavio je kako je izliječen od disleksije, zahvaljujući upravo scijentološkom učenju, u čiji svijet ga je uvela prva supruga, glumica Mimi Rogers, s kojom je bio u braku od 1987. do 1990. Iste godine kada se razveo s Rogersovom stupio je u novi brak s Nicole Kidman. Usvojili su dvoje djece, Connora i Isabellu, proglašeni najsenzualnijim holivudskim parom, ali i 1999. skandalizirali puritansku publiku filmom Oči širom zatvorene, Stanleya Kubricka, za koji je izjavio: “Nikad nisam radio za novac. Ako se vaš izbor temelji na prihodima, a film ne ide dobro, šta onda? Ostajete bez ičega. Od početka smo i Nic i ja znali da je potreban određeni nivo odanosti. Bili smo počastvovani što radimo sa Stanleyem Kubrickom. Znao sam da će biti teško, ali ubio bih se da nisam to uradio.” Poslije skoro deset godina braka, Nicole i Tom zvanično su se razveli u decembru 2001., te je on naredne tri godine bio u vezi sa španskom kolegicom Penélope Cruz, s kojom se upoznao na snimanju filma Nebo boje vanilije.

Nakon prekida s Penélope, Tomova karijera biva zasjenjena zanimljivim i šokantnim događajima iz privatnog života. Godine 2005. počinje fanatično propagirati scijentološko učenje, često šokirajući javnost bizarnim izjavama – o štetnosti lijekova i zabrani liječenja psihijatrijskih poremećaja, naprimjer. “Nikad se nisam slagao s psihijatrijom, nikad. Ni prije nego što sam postao scijentolog. U tome je problem: vi ne znate povijest psihijatrije, ja znam.” U to vrijeme pronalazi i novu ljubav, šesnaest godina mlađu glumicu Katie Holmes, te ne pokušava kriti koliko je zaljubljen. Vrhunac se desio u Oprah Showu, kada je histerično skakao po žutom kauču i neplanirano dovukao Katie pred kamere, nakon čega je izgubio dotadašnju reputaciju i postao predmet podsmijevanja. Tom i Katie vjenčali su se u novembru 2005., na romantičnoj ceremoniji u dvorcu Odescalchi, u okolini Rima, a u aprilu 2006. dobili su kćerkicu Suri. Brak im je često zapadao u krize, više puta se spominjao i razvod, uglavnom zbog Tomove zaluđenosti scijentologijom, ali se u posljedne vrijeme situacija stabilizirala. Kao da se Tom promijenio. Zahvaljujući tome što je sazrio, vjerovatno, a sasvim sigurno i zbog agenata koji su uticali na njega. Naučio je da bude zvijezda kakvu publika očekuje, prijatan, raspoložen i simpatičan. Jer agenti najbolje znaju kako osmijeh i čvrst stisak ruke pozitivno utiču na prodaju karata na kinoblagajnama. Ako je neko predmet žudnje milionima žena na svijetu, nimalo mu ne dolikuje, niti je pametno da od sebe pravi budalu. Filmski kritičari se slažu da Tom više nikad neće biti nekadašnja superzvijezda (današnje žene teže se oduševljavaju i uglavnom sanjaju glumce mlađe od 25), ali je naučio lekciju i postao mudriji.

“NEVJEROVATNA KATIE” Osim što je poznat po uspješnim ulogama u mnogobrojnim filmskim hitovima, Tom Cruise je poznat i po svojoj rezerviranosti. Ipak je otkrio neke detalje u intervjuu za novi Playboy, koji mu posvećuje naslovnicu povodom 50. rođendana, te govorio i o svojoj “nevjerovatnoj supruzi” Katie Holmes. “Nedavno se probudila usred noći da napiše scenarij koji joj je pao na pamet. Ona je takva. Katie nikad ne govori o onome što želi učiniti, samo to uradi na svoj izuzetno kreativan način. Željela se okušati u dizajniranju odjeće i uspjela je. Kolekcija je fantastična. Senzibilna je umjetnica i ista takva majka. Divna je osoba, što vam postane jasno poslije pet minuta provedenih s njom. Zabavna je i šarmantna i uvijek se osjećam bolje kad je vidim. Sretan sam od trenutka kada smo se upoznali”, kaže Tom, koji priznaje da svojoj Katie voli pripremati romantične večere jer zna da ona u njima uživa. “Ako ne govorim o religiji, ako kažem da nemam namjeru govoriti ni o humanitarnim projektima na kojima radim, kažu da sigurno nešto krijem. A, ako govorim, kažu da sam se preobratio. Poštujem sve religije, ono u šta ja vjerujem je svojevrsna potraga za načinom kako da postanem bolji, i kao čovjek i kao otac i u svakom drugom smislu. Svaka osoba mora za sebe donijeti odluku u koju istinu da vjeruje. Sretan sam što imam život kakav imam. Ne zanimaju me priče, tračevi i ne želim opovrgavati ničije mišljenje. Poslije određenih godina shvatio sam da jedino o svom životu trebam reći: nikada ne kasnim na snimanja, vjerujem u to što radim i imam privilegiju baviti se poslom koji mi se sviđa. Treba ići naprijed s tim mislima. A sve ostalo? Čujem, čitam i razumijem, ali život nije dokazivanje nečega nekome. Ali, ako neko pređe granicu, uradit ću i reći šta treba. Od nekog ću tražiti izvinjenje, a kada je u pitanju ozbiljna stvar, kada neko naprimjer u priče uključi i moju djecu, onda problem rješavaju moji advokati.”

Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Čovjek s misijom Tom Cruise
Čovjek s misijom
Grešnik iza kamere Mario Testino
Grešnik iza kamere