Sprijateljite se sa svojim stopalima, u njima se ogleda cijelo vaše tijelo
08.06.2012. u 08:02 sati


Asja Dupanović

Sprijateljite se sa svojim stopalima, u njima se ogleda cijelo vaše tijelo


Prije tri godine dijagnosticirana joj je progresivna neizlječiva autoimuna bolest. Umjesto konvencionalnoj, okrenula se alternativnoj medicini, otkrila, nasreću, da je riječ o pogrešnoj dijagnozi, ali u međuvremenu doživjela i potpuni životini preobrat. Po struci psihologinja, Asja Dupanović postala je refleksologinja, nova osoba, izliječena od prošlog života i stresne utrke s obavezama
Razgovarala: Mersiha Drinjaković, Snimci: Irfan Redžović i Jasmin Fazlagić

Ljubomora. Eto to sam prvo osjetila kad sam ušla u životni prostor sarajevske refleksologinje Asje Dupanović. Ona ima 33 godine i iskustvo koje joj je promijenilo život. Zašto ljubomora? Pa zato što Asja odiše smirenošću, nekim specifičnim spokojem i blagošću koji sugovornike tjeraju da je imitiraju i, barem nakratko, prestanu misliti na utrku s obavezama. Nekadašnja pripadnica svijeta advertajzinga, kreativna direktorica koja se unosila u posao s toliko strasti da bi zaboravljala jesti i piti, doživjela je reinkarnaciju. Na njezin prošli život podsjete je, s vremena na vrijeme, susreti s ljudima prenatrpanih rasporeda kojima Asja s osmijehom kaže: “Znam sve, tako sam i ja živjela svoj prošli život.”
Šta je bila inicijalna kapisla za potpunu promjenu ove mlade žene? Prije tri godine, Asja se suočila sa zastrašujućom dijagnozom. Usljed stresa koji je godinama akumulirala, zdravlje ove nekada aktivne sportistkinje u potpunosti se urušilo. “Nekoliko godina osjećala sam da nešto nije uredu u mom sistemu, kao da se gasilo jedno po jedno svjetlo. Molila sam Boga da neko konačno kaže šta je, da znam šta treba da radim”, počinje Asja svoju priču.

Koji su simptomi vodili zaključku koji se kasnije ispostavio pogrešnim?
– Moje noge su oslabile, u jednom trenutku potpuno se izgubila sva fina motorika mišića. Jedan se dan s vrha staze više nisam mogla spustiti na nogama. Oslabila je komunikacija mozga i mokraćnog mjehura, imala sam probleme s vidom. Znala sam sjediti ispred televizora i ne vidjeti titlove, ili bi mi na sunčanom danu sve bilo fluorescentno.
Kako je uspostavljena konačna dijagnoza?
– U trenutku kada sam s 29 godina istinski kolabirala jedan dan, naša je porodica živjela u Indiji. Vrhunski doktori u New Delhiju uradili su sve pretrage. Konačno je neko, nakon niza specijalista koji su se godinama vrtili samo u okviru svojih užih specijalnosti, pogledao cijelu sliku. Iako im stvari i dalje nisu bile kristalno jasne, na moje insistiranje su, nakon mjesec i po, ipak dali sud: multipla skleroza.
Kako ste u tom trenutku reagirali?
– Zahvalila sam im se i otišla svojim putem. Sjećam se da sam svom divnom tamošnjem doktoru, inače osteopati, rekla da ne namjeravam, i zaista nikada nisam, ništa čitati o toj bolesti... Gotovo očinski, podržao me u toj odluci... Nije mi padalo na pamet da budem bolesna i vodim hendikepiran život. Moja kćerka upravo je punila godinu dana i još je cijeli život bio pred nama. Pobjeda, u ovom slučaju zdravlje, bila je jedina opcija. Na svoju neopisivo veliku sreću, znala sam kome se trebam obratiti. Bliski prijatelji u Rumuniji, napredni jogini, poznavali su čovjeka koji vjeruje da je zdravlje u prirodi, čiji smo dio, i u skladu s tim se trebamo i ponašati.
I tada ste se prvi put suočili s alternativnim tehnikama liječenja, među ostalima i refleksoterapijom?
– Da. Pet sedmica provela sam u šumi, u jednom malom selu na granici Rumunije i Ukrajine, gdje je živio čovjek koji će mi pomoći na ovom putu. Između ostalog, u radu je primjenjivao i refleksoterapiju. Stimulirao je refleksne tačke na mojim stopalima, dlanovima, ušima. To je iskustvo bilo krajnje neobično. Refleksne tačke koje je pritiskao znale su biti jako bolne, što je ukazivalo na disbalans u određenom organu, organskom sistemu, žlijezdi ili dijelu tijela. Kako su naša stopala daljinski upravljač našeg tijela, efekat takve stimulacije osjeti se gotovo trenutno. Od svih stvari koje smo zajedno radili, ta me metoda dizala iz mrtvih. Otišla bih na jednosatnu seansu i bila vraćena u život. Danas mi to isto govore i moji klijenti. I to je razlog zbog kojeg sam počela izučavati refleksoterapiju i njome se baviti.
Kako Vam je još pomogao?
– Radio je bioenergetske seanse, pravio mi napitke od različitog rastinja, između ostalog i divljeg bijelog luka (srijemoša), koji u tijelu ubija sve viruse i štetne bakterije, ispravio mi je kičmu. Najznačajnije od svega, rekao mi je da trebam prestati jesti meso i tri mjeseca konzumirati isključivo sirove, žive namirnice. Objasnio mi je da su za vrhunsko zdravlje našeg fizičkog tijela, pored ljepote naših misli, ključne samo tri stvari, a to su, poredano po prioritetu: svjež zrak, kvalitetna voda, dakle, ona što više pH vrijednosti, i svježa hrana, tj. žive namirnice.  
U Rumuniji se desilo i okretanje nove stranice u Vašem životu?
– Tamo se desio početak, svojevrsno otvaranje očiju. Nakon šest sedmica ishrane isključivo sirovim namirnicama, bila sam kao nova, potpuno preporođena, žena koja je dobila šansu za novi život. Nakon takvog iskustva, više se nikada nije imalo smisla vraćati na stari, uobičajen način ishrane i, općenito, življenja.
Kako je došlo do toga da ustanovite da je dijagnoza bila pogrešna?
– Da sam prije tri godine, kada je ona uspostavljena, imalo istražila stvari, i sama bih shvatila koliko je ona, ustvari, bila “odokativna”. Nalaz koji je bio ključan, bio je negativan. To doktore i jeste zbunilo, ali su ipak uspostavili dijagnozu. Valjda su mislili da je okej da, ako ne vide jasnu, daju približnu dijagnozu, posebno što je u pitanju bolest u kojoj pravovremenost terapije igra važnu ulogu. Tek nakon povratka u BiH stvari se razjašnjavaju. Naši sjajni, dr. Goran Sulejmanpašić, neuroradiolog, i dr. Kaćuša Džirlo, neurologinja koja je dobar dio radnog vijeka posvetila multiploj sklerozi, utvrdili su da moji današnji nalazi ne mogu potvrditi dosadašnju dijagnozu. Meni je to bilo više nego dovoljno za verifikaciju novog života koji sam već odavno živjela.
I šta je na kraju bilo objašnjenje: koja je dijagnoza trebala biti ispravna?
– To ne znam. Mogla bih ponovo raditi pretrage, ali mi stvarno ne treba papir na kojem će pisati šta mi je bilo prije tri, šest, sedam godina. Šta god da je bilo, prošlo je. Ali jedno objašnjenje iz drugog ugla moram ponuditi: to što meni nije potvrđena dijagnoza, ne znači da su ljudi kojima jeste osuđeni na propast. Ako se na to fokusiraš, možeš sebi proizvesti glavobolju, visok krvni pritisak, cistu, rak, tumor, šta god želiš. Naše biće, kao energetski sistem, jednostavno funkcionira na principu: ono što um prihvati, tijelo samo slijedi. Boljke našeg fizičkog tijela kreirane su na nivou našeg energetskog tijela kojeg čine naše misli i osjećanja. Možda najveće ograničenje konvencionalne medicine jeste to da vidi samo simptom, fizičku manifestaciju dešavanja na energetskom nivou našeg bića.
Šta bi sve to značilo u Vašem slučaju?
– Moja autodestruktivnost, moje automatsko okretanje protiv sebe kao reakcija u stresnoj životnoj situaciji, doslovno je na fizičkom nivou mog bića proizvelo simptome autoimune bolesti koja predstavlja svojevrsno samouništenje organizma. Stanje u kojem vaš imuni sistem, umjesto da vas štiti od štetnih uticaja, započne samouništenje, to je multipla skleroza. Kada sebe volite i poštujete tako malo, to je proces koji ćete pokrenuti. Shvatila sam to zahvaljujući kineziologiji. I za mene je to bila najbolja vijest na svijetu! Značila je da sve boljke koje sam proizvela, isto tako mogu sama i iscijeliti. Okrenula sam list i doživjela preporod na svim nivoima: fizičkom, psihičkom, mentalnom, duhovnom. Na ovom sam iskustvu beskrajno zahvalna. Zbog njega sam zavirila kroz toliko novih vrata, upoznala toliko divnih ljudi, upoznala sebe, došla do neprocjenjivih znanja i informacija, zbližila s jogom, meditacijom, homeopatijom, upoznala sa refleksologijom, kineziologijom, bioterapijom, reikijem, rekonektivnim iscjeljivanjem, makrobiotikom... Zahvaljujući njemu, danas mogu pomagati drugima, a to je ono što me pokreće i ispunjava.
Vratimo se refleksologiji, odnosno refleksoterapiji: šta ona zapravo predstavlja?
– To je neinvazivna i bezopasna holistička terapija za zaštitu zdravlja, liječenje i cjelokupno blagostanje organizma.
U kojim slučajevima pomaže?
– Primjena pritiska na refleksne tačke pokazala se efikasnom u rješavanju zdravstvenih problema kao što su astma, anksioznost, kolitis, sindrom hroničnog umora, probavni poremećaji, hemoroidi, glavobolje, migrene, hormonalni poremećaji, hipertenzija, menstrualni i problemi menopauze, bolovi u kičmi, ramenima, rukama i nogama, spondiloza, išijas, poremećaji urinarnog trakta…
Kako funkcionira?
– Tijelo ima prirodnu sposobnost samoobnavljanja i liječenja. Refleksologija osnažuje taj prirodni kapacitet i pomaže ponovnom uspostavljanju stanja homeostaze unutar tijela tako što oslobađa blokirane energetske tokove, utiče na cirkulaciju krvi, limfe i neurološki sistem.
Može li se refleksologija primjenjivati na djeci i bebama?
– Može. To je neinvazivna tehnika liječenja bez kontraindikacija ili nuspojava. Njome se postižu normalizacija i povrat ravnoteže tijela, nema hipo ili hiper efekata. Bezbjedna je i učinkovita za ljude svih uzrasta, od novorođenčadi do osoba u starijoj životnoj dobi. Bebe i djeca na tretmane refleksoterapije čak reagiraju mnogo bolje od odraslih, jer su refleksi na njihovom tijelu osjetljiviji.
Kako pomaže trudnicama?
– Refleksolog može ublažiti jutarnje mučnine u trudnoći i krstobolju koju trudnica osjeća zbog težine bebe koju nosi. U svijetu danas mnoge buduće majke traže refleksologa pri porođaju. Sve babice u Velikoj Britaniji osposobljene su da primjenjuju refleksoterapiju. Znaju kako neinvazivno pokrenuti porod, podstaći svaku od njegovih faza, a nakon poroda majkama daju tretmane za brži oporavak. Dodajem i da refleksolog ženama kasnije životne dobi može pomoći da se nose s neugodnim simptomima menopauze kao što su valunzi, depresija, promjene raspoloženja i migrena.
Zapravo sam trebala odmah pitati: šta refleksologija nije?
– Iako može biti vrlo prijatna, seansa refleksoterapije nije spa-tretman niti obična masaža stopala. Ona je međunarodno priznata klinička metoda s konkretnim rezultatima. Refleksolog ne ograničava rad samo na područje na koje se osoba žali, već radom na refleksnim tačkama procjenjuje stanje cijelog organizma, poklanjajući dužnu pažnju organu, odnosno žlijezdama koje indiciraju poremećaj.
Može li biti bolna?
– Može biti izuzetno prijatna i opuštajuća, ali ako u nekom dijelu tijela postoji neravnoteža, refleksna tačka koja se na njega odnosi bit će osjetljiva ili čak bolna. Terapeut posebno tretira dotičnu tačku i pokušava ponovo uspostaviti ravnotežu. Otklanjanjem blokade koja bol uzrokuje, nestaje i sama bol.
Kakve su reakcije iz Vašeg okruženja na bavljenje refleksologijom?
– Rijetki s njom imaju iskustva i znaju šta je. Kada je nekome spomenem ili kažem da je to komplementarna tehnika liječenja, obično im ništa nije jasno. Neki sam dan srela prijateljicu koja me pitala čime se bavim i kad sam joj rekla, uzvratila je: “Dobro to, ali imaš li neki ozbiljan posao?” Pitala sam je kako to misli “ozbiljan”, a ona je rekla: “Pa ono, od devet do pet, kancelarija i to…” Hvala Bogu, više nemam! Šalu na stranu, ljudi koji su, kao ja, doživjeli teške zdravstvene probleme koji su im otvorili oči, naklonjeni su alternativnim pristupima liječenju i presretni što u našem gradu postoje ljudi koji se bave različitim metodama alternativne medicine. Bilo bi divno kada bi zdravstveno osiguranje jednog dana svima nama dalo mogućnost da se po svom izboru liječimo ovim komplementarnim tehnikama. Širom Evrope, kao i svijeta, refleksolozi rade u domovima zdravlja, u bolnicama i bolničkim centrima. U mogućnosti ste da kažete: umjesto hemoterapije, radije ću probati sa refleksoterapijom.  
Kakva je razlika u kulturama kad je u pitanju refleksologija?
– U Japanu i ptice na grani znaju za meridijane, suptilne kanale kojima našim tijelom protiču kosmičke i zemaljske energije kojima se konstantno napajamo. Tamo ljudi znaju da zbog blokade, naprimjer, na meridijanu jetre, do tog organa ne dopire energija, znaju šta bi značila i do čega bi dovela takva dugoročna blokada. Kada ih nešto zaboli, jasno im je da je taj bol ustvari energetskog porijekla.
Šta se tad radi?
– Podstiče se tijelo da samo radi ono što najbolje zna, ponovo uspostavlja balans tamo gdje je narušen. Nekada je dovoljno pojesti namirnicu koja će ga povratiti, nekada stimulirati određenu refleksnu tačku, meridijan... Kineska medicina, makrobiotika, recimo, daju takve odgovore, na prekrasno jednostavan i logičan način.
Spomenuli ste da su stopala daljinski upravljač tijela, kako to u praksi izgleda?
– U našim se stopalima ogleda cijelo naše tijelo. Lijevo stopalo predstavlja lijevu, a desno desnu polovinu tijela. Kada god se u bilo kojem dijelu tijela pojavi neravnoteža, odnosno poremećaj, njegova refleksna tačka na stopalima postaje osjetljiva. Koristeći specifičnu tehniku pritiska na pomentu tačku, odagnat ćemo bol i liječiti dio tijela kojem ona odgovara.
Može li refleksolog dijagnosticirati neki zdravstveni problem?
– Refleksolog može ukazati na neravnotežu u određenom organu, žlijezdi ili dijelu tijela. Refleksolozi nisu ljekari i ne prakticiraju medicinu, ne dijagnosticiraju bolest, ne prepisuju lijekove niti prilagođavaju njihovo doziranje. Refleksolog ne tretira specifičnu bolest, već pomaže u otklanjanju problema koje je bolest uzrokovala. Vraćajući tijelo u stanje ravnoteže, refleksoterapija otklanja cijeli niz poremećaja. Njena je pažnja usmjerena na dijelove tijela van ravnoteže, a ne na specifične bolesti.
Kakvi su efekti nakon seanse?
– Poboljšana cirkulacija krvi i opskrba ćelija, poboljšana cirkulacija limfe, čiji je zadatak da nas štiti i čisti ćelije našeg tijela, poboljšana opskrba nervnih ćelija i uspostavljanje neometanog protoka električnog toka koji struji našim tijelom, dok pritiskom na refleksnu tačku određenog organa ili dijela tijela, mozak dobija signal da na njega obrati pažnju. Seansa refleksoterapije doslovno dovodi tijelo upravo u taj položaj da dalje samo nastavi raditi ono što najbolje zna, samo se regenerirati i revitalizirati.
Mogu li ljudi i sami na neki način sebi pomoći a da nisu, kao Vi,  u školi izučavali anatomiju, fiziologiju, patologiju…?
– Naravno! Na našim stopalima nalazi se preko 70.000 nervnih završetaka. Kao prevenciju, samopomoć i da biste se opustili, dodirujte ih, masirajte. Bez obzira znate li profesionalnu tehniku ili lokaciju određenih refleksnih tačaka, ono što radite blagotvorno će djelovati. Blago izmasirajte stopala svojoj dječici kada su bolesna ili uznemirena, isto tako ostalim članovima porodice. Kada ste u mogućnosti, naprimjer – sjedite na sastanku ili u nekoj čekaonici, masirajte dlanove, milimetar po milimetar. Nakon petnaestak-dvadesetak minuta, osjetit ćete kako vam se cijelo tijelo razbudilo. Isti refleksi nalaze se i na ušnim školjkama. Izmasirajte ih prije spavanja, pa onda ponovo prije nego što ujutro ustanete iz kreveta, kada vas nešto zaboli ili ste pod stresom. Ako se ujutro blago “izlupkate” po cijelom tijelu, probudit ćete energiju na svim meridijanima…
Zvuči obećavajuće.
– Pored toga, dišite! Duboko i smireno. Primijetit ćete neopisivu razliku u odnosu na plitko, nesvjesno, dahtanje koje prati užurbani životni ritam današnjeg čovjeka. Kada dišemo, ne udišemo samo kisik, već i pranu, suptilnu životnu energiju koja nas hrani, a nalazi se svuda oko nas. Kada se osjećate loše, osmotrite na kojoj su frekvenciji vaše misli. Možete ih preusmjeriti i izdići se iznad frekvencije svih niskih, negativnih, teških ljudi, stvari, procesa, dešavanja. Razliku između zdravlja i bolesti učinit će i vaša ishrana. Koliko vam god u ovom trenutku zvučalo neprihvatljivo, zdravlje je stvar vašeg izbora.

 

Povezani tekstovi