Pet razloga zbog kojih se debljate

Ponekad se čini da se kilogrami nakupljaju sami od sebe, kazaljka na vagi se penje na nevjerojatne brojke, a dijeta i vježbanje ne pokazuju učinke. Razlog tomu možda je upravo ovih pet nevjerojatnih razloga zbog kojih se debljamo koji korijene vuku iz loših prehrambenih navika kojih nismo ni svjesni

0
139

Doručak prepun ugljikohidrata

Znanstvenici sa Sveučilišta Alabama u Birmingham otkrili su da obroci koju u sebi sadrže 43 posto ugljikohidrata više i duže zasićuju te imaju blaži učinak na šećer u krvi od obroka koji u svome sastavu sadrže 55 posto ugljikohidrata. Imajući to na umu, najbolji doručak je onaj pun proteina, pa umjesto palačinki s preljevom ili džemom radije izaberite omlet u koji možete dodati čak i sir. Studija objavljena u The International Journal of Obesity pokazala je da su osobe koje su za doručak jele jaja umjesto peciva smršavile čak 64 posto više kilograma, a opseg struka su smanjile 34 posto više od osoba koje su ujutro uživale u obrocima punim ugljikohidrata.

Unosite u organizam prevelike količine soli

Istraživanja su pokazala da sol stvara ovisnost sličnu kao i neki opijati, piše Today Health. Znanstvenici na Floridi otkrili su da osobe ovisne od drogama prilikom liječenja nesvjesno povećavaju unos hrane bogate solju koja, navodno, stimulira receptore u mozgu slično kao i droga. Sol, prema riječima znanstvenika, često izaziva osjećaj ugode, prije nego dobar okus, a ispitanici u studiji koji su uživali u hrani bogatoj soli udebljali su se čak 6,6 posto više od osoba koje su tu hranu izbjegavale. Stoga, umjesto slanih grickalica posegnite za bademima, lješnjacima ili pak svježim voćem te pripazite da hranu ne solite previše.

Naručujete hranu koja vam zvuči zdravo

Kako piše Today Health, psihološki fenomen nazvan ‘halo učinak zdrave hrane’ sve je češća pojava. Taj psihološki fenomen manifestira se na način da ljudi nezdrave obroke doživljaju kao vrlo zdrave zbog natpisa kao što su ‘prirodno’ ili ‘s više vrsta žitarica’. Za obrok u restoranu koji se poslužuje kao salata automatski pretpostavljamo da je vrlo zdrav, što može biti pogrešno. Osim toga, kada smo uvjereni da jedemo nešto zdravo, često i pojedemo više. Stoga treba dobro proučiti sve sastojke, pa čak i one u salati te posebice dresinge za salatu jer ponekada takav ‘zdravi’ obrok može sadržavati više kalorija nego brza hrana.

Naručujete predložene menije

Istraživanje objavljeno u Journal of Public Policy & Marketing pokazalo je da se u organizam naručivanjem predloženih menija u restoranu, umjesto naručivanja pojedinačnih obroka i priloga unosi stotine kalorija više. Premda su cijene nekih menija niže od zasebnih obroka, cijena po pitanju vitke linije koju ćete platiti je puno viša. Naime, meniji često sadržavaju hranu punu kalorija kao što su prženi krumpirići.

Hrana puna kalorija, a bez nutricionističke vrijednosti

Brojni deserti i slatkiši prepuni su praznih kalorija. Naime, takvom hranom u tijelo unosimo energiju, no problem je što ona nema i nutrijente poput vitamina, minerala, antioksidansa, aminokiselina i vlakana, pa se prazne kalorije teško mogu sagorjeti. Glavni krivac za to je šećer, a šokantan je podatak da sklonost prema šećeru razvijemo u vrlo ranoj dobi. Prema National Center for Health Statisticsu, današnja djeca čak 16 posto dnevnih kalorija unose putem dodanih šećera koji se nalaze u slatkim sokovima, pekarskim proizvodima, slatkim žitaricama i slatkišima. Stoga, ukoliko želite skinuti koji kilogram viška, zaustavite se na pola deserta i organizam ćete poštedjeti unosa stotina bespotrebnih kalorija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here