Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja
09.10.2012. u 07:32 sati


Zdravlje

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja


Kada pogledate bršljan, zasigurno ne biste pomislili da ova naizgled krhka biljka penjačica u sebi krije takvu snagu. Ali upravo je bršljan jedna od najučinkovitijih biljki u terapiji svih vrsta kašlja, koji nas muči u ovim hladnim mjesecima

Pripisivali su mu simboliku plodnosti i besmrtnosti zbog njegove iznimne otpornosti i i činjenice da ostaje zelen tokom cijele godine. Vezivali su ga uz vino i ženstvenost zbog njegove podatnosti i omatanje oko podloge pri rastu, ali i vjernost i sretan brak, no ono što je zaista najjači adut bršljana jesu njegova ljekovita svojstva u liječenju svih vrsta kašlja. Ljekoviti bršljan raste posvuda oko nas, a botaničko mu je ime Hedera helix. Između Sredozemlja i Istočne Azije može se naći desetine različitih vrsta ove biljke penjačice koju pronalazimo po zidovima, stablima i kamenju za koje se “hvata“ pomoću sitnih kukastih korjenčića, te se može uspeti do visine od 20 metara i više. Može, međutim, rasti i na tlu i širiti se po njemu. Voli sjenovita mjesta, zahtijeva mnogo vlage i ostaje zelen tokom cijele godine. Zanimljivo je da stabljika bršljana može doživjeti i 200 do 300 godina, ali su otkrivene jedinke stare i 450 godina. Znači da najstarije danas živuće biljke te vrste potiču iz 1550. godine.

Djelovanje
Kad ga pogledate, ne biste pomislili da je bršljan tako snažan. Njegova djelotvornost je danas i naučno potvrđena, nakon što se odavno koristio u tradicionalnom liječenju. Bršljan sadrži djelotvorne tvari koje se nazivaju “saponini”, a pretežno se kriju u listovima. Kad se saponini otope u vodi, stvaraju pjenu. Upravo toj osobini i mogu zahvaliti za svoj naziv koji potiče od latinske riječi “sapo", a znači sapun.

Saponini iz lišća bršljana, u obliku standardiziranog farmaceutskog pripravka, djeluju na disajni sistem na sljedeća tri načina:

  * iskašljavanje – otapaju gustu sluz nakupljenu u bronhijima

  * ublažavanje kašlja – otopljena sluz može se uklanjati trepetljikama, čime  se olakšava kašalj i smanjuje potreba za kašljanjem

* bronhodilatacijsko djelovanje – opuštaju se glatki mišići bronhija i smanjuje grčeviti kašalj.

Izdvajanje ljekovitih sastojaka
Djelatna tvar u Prospan sirupu su saponini dobiveni suhom ekstrakcijom bršljanova lišća. Kako bi se osiguralo da ekstrakt bude uvijek jednake, izvrsne kvalitete, nužno ga je pripremati po standardiziranom postupku ekstrakcije, koja se obavlja u više faza. Naime, osušeni listovi se ispiru smjesom vode i alkohola, kako bi se sastojci oslobodili. Nakon te faze tzv. ekstrakcije, alkohol se uklanja, a preostali koncentrat suši. Tako se dobivaju sastojci u njihovu najčišćem obliku i djelotvornoj količini. Taj tzv. suhi ekstrakt potom se prerađuje na način, da oblik u kojem se daje (sirup, efervete, oralna otopina – liquid) uvijek sadrži jednaku količinu djelotvornih saponina iz bršljanova lišća. Brojna klinička ispitivanja su dokazala da su aktivne komponente bršljana sadržane u Prospan sirupu, efikasne za liječenje svih vrsta kašlja.

Slučajno otkriće ljekovitosti
Iako su se bršljanom bavili velikani poput “oca medicine“ Hipokrata koji je vjerovao da u biljkama žive bogovi i duhovi koji im daju iscjeliteljske sposobnosti, ili Leonardo da Vinci koji je dobro poznavao ljekovita svojstva ove penjačice, ključni korak u primjeni bršljana u liječenju kašlja desio se u 19. vijeku i to potpuno slučajno. Naime, jedan ljekar je primijetio da djeca u nekim dijelovima južne Francuske manje pate od kašlja. Otkrio je da ta djeca piju mlijeko uz posuda načinjenih od bršljanova drveta. Nakon što se vijekovima koristio u tradicionalnoj medicini, njegovo djelovanje danas je i naučno potvrđeno.

(Gracija 179 )
Povezani tekstovi