Naranče i grejp smanjuju rizik od moždanog udara
24.02.2012. u 22:40 sati


JEDITE AGRUME

Naranče i grejp smanjuju rizik od moždanog udara


Naranče i grejp mogu smanjiti rizik od moždanog udara, tvrde znanstvenici. Konzumirani kao voće ili sokovi za doručak mogu zaštititi vaš organizam protiv 'napada' na mozak, a vjeruje se da je ključ u njihovoj visokoj razini određene vrste antioksidansa

Istraživački tim sa sjedištem na Medicinskom fakultetu na Sveučilištu East Anglia proučavao je snagu zaštite flavonoida, antioksidacijskih spojeva prisutnih u voću, povrću, tamnoj čokoladi i crvenom vinu, piše Daily Mail.
Žene koje su uzimale velike količine flavonola (podgrupe flavonoida) u narančama i grejpu imale su 19 posto manji rizik od ishemičnog moždanog udara (povezanog s krvnim ugrušcima) nego žene koje su unosile najmanje količine. Istraživanje je u 14 godina provedeno na gotovo 70.000 žena, ali stručnjaci vjeruju da koristi mogu imati i muškarci. Najviša razina flavanola je oko 45 mg dnevno, a čaša industrijskog soka od naranče može pružiti 20-50 mg flavonola, ovisno o obradi i uvjetima skladištenja.

U istraživanju, objavljenom u medicinskom časopisu Stroke, tvrdi se da flavonola ima prvenstveno u naranči i soku od naranče (82 posto) te grejpu i soku od grejpa (14 posto).

Međutim, znanstvenici preporučuju da oni koji žele povećati unos agruma trebaju jesti cijeli plod, a ne samo piti sok, jer industrijski sokovi imaju visok sadržaj šećera. Voditelj istraživanja, profesor Aedin Cassidy, kaže da su njihova istraživanja pokazala da je veći unos voća, povrća i posebno vitamina C povezan sa smanjenjem rizika od moždanog udara.

'Mislilo se da flavonoidi pružaju zaštitu pomoću nekoliko mehanizama, uključujući poboljšanu funkciju krvnih žila i antiupalne učinke. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se potvrdila povezanost između unosa flavonola i moždanog udara', kaže prof. Cassidy.

'Znamo da je puno svježeg voća i povrća dobro za naše zdravlje. Ovo istraživanje pokazuje da konzumiranje agruma, posebno naranči i grejpa koji su bogati vitaminom C, može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara', kaže dr. Sharlin Ahmed. Međutim, to ne znači da bismo iz prehrane trebali izbaciti druge vrste voća i povrća. 'Svatko može smanjiti rizik od moždanog udara ako jede zdravu i uravnoteženu hranu, s malo zasićenih masti i soli, ako redovito vježba i ako drži krvni tlak pod kontrolom.'

 

(tportal.hr)
Povezani tekstovi