Zašto su žene u vezama sklone debljanju
15.02.2012. u 08:57 sati


Zdravlje

Zašto su žene u vezama sklone debljanju


Sigurnost koju pruža dugoročna ljubavna veza, osim cijeloga niza pogodnosti, ima i poneku lošu stranu. Novim istraživanjem znanstvenici su otkrili da je veliki broj žena nakon nekoliko godina stabilne veze sklono dobivanju na težini

Nakon provedenog istraživanja tvrtke LighterLife, znanstvenici su otkrili da je čak 90 posto žena, nakon što se skrase s dugoročnim partnerom, sklono dobivanju na težini. Tako, kako tvrde znanstvenici, žena prosječno dobije čak sedam kilograma, a njih 54 posto deblja se unutar četiri do šest mjeseci veze, piše Daily Mail.

Kako objašnjavaju znanstvenici, to se događa jer se nakon četiri, odnosno šest mjeseci veze žena u vezi s partnerom osjeća sigurno i ugodno. Od tisuću žena koje su sudjelovale u istraživanju tvrtke LighterLife čak trećina je izjavila da za nakupljene kilograme krivi ugodne večeri koje provode s partnerom ispred televizora uživajući u grickalicama.

Svaka peta žena otkrila je da, zbog toga što se sa svojim partnerom osjeća ugodno, manje brine o vlastitom izgledu i figuri, a svaka deseta žena rekla je da je kilograme dobila zahvaljujući kaloričnim večerama u kojima je uživala s partnerom.

Mandy Cassidy, psihoterapeutkinja tvrtci LighterLife, kaže: 'Često čujem žene kako se žale da su se nakon nekoliko mjeseci veze udebljale. Kada nisu u vezi ili su pak u fazi udvaranja, žene se više trude oko vlastitog izgleda te uživaju u muškim pogledima. Nakon nekoliko mjeseci veze, kada odnos s partnerom postane ozbiljan, žene shvaćaju da će njihov odabranik biti uz njih bez obzira na to kako izgledaju. Kombinacija tih osjećaja, promjene načina života i većih porcija hrane često rezultira viškom kilograma.'

Istraživanjem je otkriveno da je, od 90 posto žena koje su se nakon nekoliko mjeseci veze udebljale, dvije trećine njih dobilo između šest i 12 kilograma, četvrtina ispitanih žena dobila je manje od šest kilograma, a zabrinjavajućih 12 posto ispitanica dobilo je više od 12 kilograma.

'Ženama je dnevno potrebno 500 kalorija manje nego muškarcima. No kada partneri zajedno pripremaju obrok, često pojedu i iste porcije. Samo nekoliko dodanih kalorija svakoga dana dovoljno je za nakupljanje viška kilograma tijekom dužeg razdoblja', kaže doktorica Hilary Jones. 

(tportal.hr)
Povezani tekstovi