Zis iz vanderfol!!
27.01.2012. u 13:55 sati


Val Thorens

Zis iz vanderfol!!


Jedan od najljepših i najluksuznijih skijaških centara u Francuskoj i Evropi, Val Thorens, oduševljava savršenom organizacijom, prekrasnom prirodom, besprijekornim stazama i nepreglednom turističkom ponudom

Val Thorens – kako to dobro zvuči vjerovatno svim ljubiteljima skijanja u Evropi! I ja sam jedna od njih, ali donedavno nisam imala priliku skijati u najpoznatijem francuskom zimskom centru. Među svega nekoliko probranih bh. medija, čije su predstavnike nadležni iz francuske turističke zajednice pozvali u prijestolnicu francuskog alpskog turizma, našla se i Gracija. Nije mi bilo teško “žrtvovati se” i čitateljima našeg magazina dočarati ovaj jedinstveni zimski centar.

Već nakon prvih razgovora s domaćinima na stazama, u prodavnicima, hotelima ili restoranima jasno je koliko se ponose Val Thorensom. Svi će s vidljivim zadovoljstvom naglasiti da se radi o najvećem skijaškom području na svijetu (Zis iz vanderfol – čulo bi se svako malo na “francuskom” engleskom), a istovremeno i centru koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi. Zahvaljujući ovoj drugoj činjenici, kao posebnu pogodnost Val Thorensa ističu dvije garancije: da ne postoji ski-centar u Evropi koji bilo kojeg dana u sezoni ima više procenata upotrebljivih staza za skijanje i, drugo, da garantiraju snijeg i mogućnost skijanja baš svakog dana u sezoni koja počinje 18. novembra i završava 8. maja.

A da se sve ne bi završilo samo na garancijama, slijedi i oficijelno obećanje: ukoliko i jedna od prethodnih garancija ne bi bila ispunjena, gosti ne plaćaju boravak i usluge za te dane ili, pak, imaju mogućnost da za narednu sezonu iskoriste jednak broj besplatnih dana u centru! Iza ove izazovne ponude stoji i racionalno objašnjenje: 99% skijaškog područja Val Thorensa nalazi se iznad 2.000 metara nadmorske visine, s vrhom koji je na preko 3.200 metara. No, i pored ovoga, ništa u Val Thorensu i druga dva susjedna područja (Dolina Belleville i tri doline), s preko 600 kilometara staza, nije prepušteno meteorološkim prilikama: za svaki slučaj, tu je, samo u Val Thorensu, 380 snježnih topova!

Za svakoga puno
Sam Val Thorens raspolaže s preko 150 km perfektno uređenih dionica za skijaše i bordere. Od ukupno 78 staza polovina je namijenjena skijašima prosječnog umijeća, 20% početnicima, a 30% majstorima koji izazove traže na “crnim” stazama. Gostima su na raspolaganju 32 lifta: kabine, gondole, žičare, trosjedi, leteći tepisi... Val Thorens je sistemom ski-liftova i žičara (ukupno 320) povezan s dva susjedna skijališta, čime pokriva prostor od više od 400 kilometara kvadratnih (po površini četiri puta veći od Pariza). Cijena dnevnog ski-passa je 41, šestodnevnog 188, a porodičnog (roditelji i dvoje djece) 131, odnosno 605 eura.

Oko 70% gostiju čine stranci. Za Belgijance, Holanđane i Špance, Val Thorens je prva zimska destinacija, a gosti dolaze i iz ostatka Evrope, ali i Amerike, Kanade, Australije... Prosječna starost gostiju Val Thorensa je nešto iznad 35 godina. Sadržaji koje gostima nudi ovaj centar čine ga nedostižnim konkurenciji. Isprazna turistička parola “za svakoga po nešto” u ovdašnoj izvedbi ne zvuči otrcano, a njena modifikacija mogla bi glasiti “za svakoga puno”. Teško je pobrojati sve ono što stoji gostima na raspolaganju, bez obzira da li se radi i individualcima, mlađim ili parovima s djecom. Osim pobrojanih skijaških i staza za bordere, tu su i zatvoreni sportski centri, fudbalski, košarkaški, teniski i odbojkaški tereni, kuglane, sale za skvoš, stoni tenis, badminton, trampoline, bazeni, hamami, saune, džakuziji, sale za fitness, masaže, najduži tobogan u Francuskoj (6,5 km), staze za biciklizam na snijegu, piste za obuku za vožnju automobila na ledu, kursevi za paraglidingom i vožnju motornih sanki...

Isplativa investicija
Zimovanje u Val Thorensu ne košta puno više od zimovanja u našim zimskim centrima. Ovo “više” valja razumjeti kao otprilike tridesetak posto skuplje, i to zahvaljujući prije svega troškovima prevoza do francuskog centra. Kada smo u situaciji da i po tri puta obrnemo svaku marku, to svakako nije malo. No, pokušat ću pobrojati nekoliko razloga zbog kojih se takva investicija isplati.

Val Thorens raspolaže s 23.000 kreveta. Domaćini se ponose činjenicom da nijedan gost njihove komune, koja  veličinom podsjeća na sarajevsku Dobrinju, bez obzira gdje je smješten, nije i ne može biti udaljen od najbližeg ski-lifta više od stotinu metara. Troje novinara i predstavnik turističke agencije Viator iz Bosne i Hercegovine bili su jedno veče specijalni gosti najluksuznijeg hotela u Val Thorensu, Hotela Altapura, koji je otvoren krajem novembra. Milioni eura uloženi su u moderni i kreativni unutrašnji dizajn, ali nam je njegov vlasnik objasnio da se u gabaritima i arhitektonskom rješenju morao povinovati strogim planovima lokalnih vlasti: “Svi objekti izgrađeni su isključivo od kamena i(li) drveta, a veličinom i lokacijom moraju se uklopiti u stroge planove.”

Iskustvo iz Val Thorensa jeste iskustvo prvog reda za sve koji vole skijanje i zimske sportove, a boravak u njemu zadovoljstvo je i za najzahtjevnije turiste. Do sada organiziranih turističkih putovanja u Val Thorens iz BiH nije bilo. No, zahvaljujući preduzimljivoj francuskoj turističkoj organizaciji i sarajevskoj turističkoj agenciji Viator, stanje se mijenja. Izvjesno je da će već ove sezone Bosanci i Hercegovci u organiziranim grupama uživati u Val Thorensu. I to mnogo jeftinije nego što sam ja mislila...

Od bogatog zabavnog sadržaja Val Thorensa najviše nas je očarala diskoteka na otvorenom, koja se nalazi na 2.600 metara nadmorske visine. Uposlenici su ponosni na činjenicu da ugošćuju skijaše u najvišoj diskoteci na svijetu. La Folie Douce (što u prevodu znači čista ludnica) otvoren je od 14.00 do 16.30 sati i ljubitelji zimskih sportova tu svraćaju na ples u pancericama do zalaska sunca, kada se dobro raspoloženi i pripiti spuštaju do Val Thorensa kako bi zabavu nastavili u jednom od mnogobrojnih noćnih klubova.

10 dobrih razloga za zimovanje u Val Thorensu

U turističkim brošurama Val Thorensa obično se nalaze precizno pobrojani razlozi zbog kojih valja posjetiti ovaj zimski centar:

1. Brz i jednostavan pristup (autobusom, vozom, avionom)

2. Garantirano kvalitetno osnježenje cijele zime

3. 600 kilometara staza s jednim ski-passom

4. Moderna i moćna mreža žičara

5. Neograničene mogućnosti skijanja po cijelcu izvan staza

6. Kvalitetan smještaj za svaki džep, ali uvijek na samoj stazi

7. Skijaško naselje koje s alpskom arhitekturom prerasta u skijaški gradić

8. Pješačka zona s reguliranim prometom koji doprinosi komforu i ugođaju

9. Bogat sadržaj nakon skijanja i mogućnost različitih aktivnosti za svakoga

10. Povoljne cijene, često po sistemu all inclusive.

Boraviti u Francuskoj i pokušati otkriti u čemu je slava njene kuhinje prilika je koja se ne propušta. Novinari iz Sarajeva imali su priliku biti posebni gosti najboljeg od najboljih – čuvenog chefa s dvije Michelinove zvjezdice, Jeana Sulpicea (33). Iako se moj suprug kiselo namrštio kad sam mu opisala menu koji je Sulpice pred nama pripremio, ja sam uživala. Chef Sulpice se odlučio otkriti nam tajnu pripremanja bifteka na planinskim travama, u sosu od slanog kakaa s pireom i rezancima od celera. Autor tri knjige recepata ništa manje nije ponosan i na jelovnik koji je osmislio za lokalni dječji vrtić, te svakodnevno priprema hranu za najmlađe stanovnike Val Thorensa. Ponosi se i titulom chefa na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi, koji ljeti ne kuha, već bere trave i gljive po obroncima Val Thorensa i planira jelovnik za sljedeću zimsku sezonu.

Sve je više vodećih zimskih centara na svijetu koji veliku pažnju poklanjaju ponudi namijenjenoj borderima i skijašima koji uživaju u takozvanom slobodnom stilu. I ovdje Val Thorens prednjači s izvanrednom infrastrukturom i stazama prilagođenim ovim sve popularnijim sportovima. A da na vrijeme uhvati korak sa svjetskim trendovima, dobar dio zasluga pripada Antoineu Dietu, 24-godišnjem francuskom šampionu u skijanju slobodnim stilom. On je rođen u Val Thorensu i može se nazvati pionirom slobodnog stila, discipline koja od narednih igara postaje i olimpijska. Ova atraktivna i opasna disciplina privukla ga je još u djetinjstvu. Nije imao učitelja, ali je vještine savladao trenirajući s tri godine starijim bratom Thomasom, da bi već kao petnaestogodišnjak postao međunarodni takmičar. Danas je trener i vodi školu slobodnog stila i skokova. Kaže da polaznike upozorava koliko su opasne ove discipline, ilustrujući to vlastitim primjerom: čak 22 puta imao je lomove kostiju. Diet je izuzetno srdačan i komunikativan. Mnogi svjetski zimski centri ga pozivaju na snimanje promotivnih filmova, a u razgovoru s novinarima iz BiH pokazao je veliku zainteresiranost za naše olimpijske planine. Rekao nam je da bi rado došao u našu zemlju i promovirao ovdašnje zimske centre. Još samo kada bi naš turistički savez radio ono što radi francuski...

(Gracija 177 )
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Moja Indija Darko Rundek
Moja Indija
Zis iz vanderfol!! Val Thorens
Zis iz vanderfol!!
Putovanje u Haydom U podnožju Kilimandžara
Putovanje u Haydom
Stockholm Reportaža
Stockholm