Hljeb od tikve
19.05.2013. u 01:48 sati


Tikva u čorbi, hljebu, marmeladi...

Hljeb od tikve


POTREBNO: 500 g polubijelog brašna, 1 kvasac, 200 g tikve, po 1 kašičica šećera i soli, 3 kašike mlijeka, 1 dl ulja, voda

PRIPREMA: Na komadiće isjeckanu tikvu peći pola sata na 150 stepeni, ohladiti i izmiksati. Kvasac razmutiti u mlakoj vodi, dodati so i šećer, dobro promiješati. Od brašna, kvasca, mlijeka, ulja i vode (po potrebi) umijesiti glatko, mekano tijesto, pokriti ga krpom i držati na toplom sat-dva da nadođe. Premijesiti tijesto, dodati pire od tikve  i peći oko 45 minuta na 180 stepeni. Prije pečenja, po želji, posuti oguljenim košpicama tikve.

 

(Gracija 174 )
Povezani tekstovi