Nedavno objavljeno

Zašto je dobro piti kafu

Kafa nudi cijeli niz fizičkih i psiholoških pozitivnih efekata koje naučnici počinju sve više da cijene

Smanjuje depresiju kod žena. Nova studija provedena na Harvardu pokazuje da su žene koje redovno piju kafu izložene 20% manjem riziku od depresije nego žene koje ne piju kafu. Ranija su istraživanja pokazala da se rizik od suicida smanjuje s povećanje konzumacije kofeina.

Smanjuje rizik o karcinoma prostate kod muškaraca koji je najčešći oblik karcinoma kod muškaraca. Nisu samo žene te koje imaju korist od kafe. Još je jedna studija s Harvarda pokazala da muškarci koji piju šest ili više šoljica kafe dnevno imaju 60 % manji rizik da obole od najsmrtonosnijeg oblika karcinoma prostate i za 20% manji rizik od oboljenja od bilo kojeg karcinoma prostate u poređenju s muškarcima koji ne piju kafe.

Štiti od karcinoma usne šupljine. Jedna američka studija pokazala je da ljudi koji piju više od četiri šoljice kafe dnevno imaju za 39% manji rizik od karcinoma usne šupljine i laringsa u poređenju s onima koji ne piju kafu. Redovna konzumacija kafe povezana je takođe s manjim rizikom od tumora na mozgu, nižih razina holesterola, ciroze i karcinoma jetre.

Čini se da štiti od dijabetesa. Brojne su studije pokazale da kafa može štititi od dijabetesa tipa 2, iako mehanizam još nije najjasniji. Analizom je utvrđeno da će osobe koje piju tri do četiri šoljice kafe dnevno za 25% manje razviti dijabetes tipa 2 od onih koje piju manje od dvije šoljice dnevno. U Sjedinjenim Državama, oko 24 miliona odraslih i djece, što je oko 8% populacije, boluje od šećerne bolesti. Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik. Još će se vidjeti hoće li ove studije biti potkrijepljene još jačim dokazima ili će ih pobiti negativni efekti kafe (npr. nesanica ili visok krvni pritisak).

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img