Borba protiv “proizvođača” karijesa
19.08.2011. u 14:03 sati


Kliničko ispitivanje Plidenta Pro-t-action

Borba protiv “proizvođača” karijesa


Redovnom upotrerbom Plidente Pro-t-action broj korisnika s vrlo visokim brojem bakterija Streptococcus mutans, za koje se smatra da su najodgovornije za pojavu karijesa, smanjuje se za 52 posto!

Redovnom upotrebom Plidente Pro-t-action broj korisnika koji imaju vrlo visoki broj bakterija Streptococcus mutans, za koje se smatra da su najodgovornije za pojavu karijesa, smanjuje se za 52%, potvrdilo je upravo objavljeno i prvo na svijetu kliničko istraživanje ove zubne paste s aktivnom probiotičkom bazom, koje su provele dvije mlade hrvatske znanstvenice, doc.dr.sc. Dubravka Negovetić Vranić  i prof.dr.sc. Martina Majstorović sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prema objavljenim rezultatima značajno je smanjen broj ispitanika koji su prije početka korištenja Plidente Pro-t-action imali jako veliki broj karijesogenih bakterija prisutnih u slini. Nakon samo 4 tjedna korištenja Plidentine paste s probiotičkim bakterijama Lactobacillus paracasei broj ispitanika* s vrlo visokim brojem streptokoka (≥105) pao je sa 78,4% na 26,5%, a broj ispitanika s visokim brojem laktobacila (≥105) pao je s 52,9% na 26.5%.

“Rezultati istraživanja provedeni na ovom uzorku dokazali su da redovita i svakodnevna primjena nove Plidentine zubne paste s probiotičkim bakterijama značajno djeluje na metabolizam i sastav zubnog plaka, a čiji se mehanizam djelovanja temelji na aktivaciji vlastitog imunološkog (obrambnog) sustava. Ova pasta stoga predstavlja najinovativiji domaći proizvod trenutno dostupan na našem tržištu zubnih pasta, a čijom se redovitom upotrebom postiže značajna učinkovitost glede prevencije karijesa.Djeluje kao izvrsno terapijsko sredstvo koje dovodi do optimalnog omjera dobrih i loših bakterija u slini, što predstavlja značajanu inovaciju u preventivnoj stomatologiji poglavito kada se radi o pacijenatima s visokim rizikom karijesa i velikim brojem potencijalno patogenih bakterija u ustima”, zaključuju u svojem istraživanju doc.dr.sc.Dubravka Negovetić Vranić  i prof.dr.sc. Martina Majstorović.

Lactobacillus Pro-t-action je revolucionarna inovacija njemačke tvrtke BASF Future Business GmbH, razvijena iz probiotskih kultura bakterija L. paracasei. Posebnost Pro-t-actiona je da reagira isključivo s bakterijom uzročnikom karijesa, a ne utječe na broj ostalih bakterija u usnoj šupljini. Prema znanstvenim istraživanjima prezentiranim na međunarodnim stručnim konferencijama Lactobacillus pro-t-action smanjuje broj bakterija S. mutans, za koje se smatra da su najodgovornije za bolest karijesa i do 50% redovitom i svakodnevnom uporabom. Novu pastu razvili su stručnjaci Neve, članice Atlantic Grupe, kao prvu zubnu pastu na svijetu koja sadrži ovu probiotičku kulturu. Kliničko ispitivanje koje su provele doc.dr.sc. Dubravka Negovetić Vranić  i prof.dr.sc. Martina Majstorović prvo je takvo ispitivanje zubne paste s probiotičkom bakterijom Lactobacillus paracasei na svijetu. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH uvrstilo je Plidentu Pro-t-action u kozmetiku s posebnom namjenom. Više o revolucionarnoj inovaciji u Plidenti Pro-t-action i provedenom kliničkom ispitivanju pročitajte na webu Plidente www.plidenta.com ili na na facebooku na www.facebook.com/plidenta.hr

* Efikasnost Plidenta Pro-t-action zubne paste testirala se na 50 zdravih ispitanika dobne skupine između 20 i 24 godine, koji su dobrovoljno sudjelovali u ovoj studiji. Ispitanici su tijekom 4 tjedna koristili isključivo i jedino zubnu pastu Plidenta Pro-t-action  i Plidenta Expert Medium zubnu četkicu srednje tvrdoće

 

Povezani tekstovi