O astmi
18.04.2011. u 05:15 sati


Zdravlje

O astmi


Astma se tek početkom 19. vijeka počinje smatrati posebnom bolesti, a danas spada među najčešća hronična oboljenja djece i mladih

Pojam astma je još u drevnoj Grčkoj označavao poteškoće s disanjem. Vjerovalo se da nastaje zbog poremećaja unutrašnje ravnoteže i liječena je zdravom ishranom, promjenom načina života i biljnim pripravcima. Kineska medicina je otežano disanje smatrala poremećajem životne snage, te je za liječenje koristila različite biljke, masaže, vježbe, dijete i akupunkturu. Indijski filozofi su ovaj zdravstveni problem rješavali meditacijom.

Astma je relativno često oboljenje moderne civilizacije, a javlja se, jednostavno rečeno – kod osoba s preosjetljivim disajnim organima koji burno reagiraju na iritaciju.

Astma u osnovi predstavlja alergično stanje, a alergen (ili “okidač”) nije uvijek i kod svakog isti. Razlikujemo alergijsku astmu, kod koje napade uzrokuju različiti alergeni, te nealergijsku, kod koje su u pitanju razni nealergijski uzroci (fizički napor, udisanje hladnog i suhog zraka, virusne infekcije, jake emocije ili zagađenje zraka, i to najčešće duhanskim dimom). U bronhijama tada dolazi do specifične reakcije: sužavaju se bronhije (cjevčice za disanje) i pojačano se luči sluz, što disanju daje karakteristično “škripanje”, a sve zajedno otežava disanje. Kako su astma i alergija veoma povezane, veoma je važno obaviti sve alergijske probe, kako biste saznali šta je uzrok vaših smetnji.

Astma je, dakle, hronična bolest, što znači da se ne može izliječiti, ali se može kontrolirati i ublažiti, kako posebnim lijekovima tako i promjenom načina života.

Neke male promjene u sredini u kojoj najčešće boravite mogu smanjiti broj napada ili ih barem ublažiti. Kako se napadi astme najčešće dešavaju u spavaćim sobama, najbolje bi bilo da iz sobe izbacite tepih, možda se u njemu nalaze grinje. Posteljinu treba prati dvaput sedmično u toploj vodi kako bi se grinje uništile. Ako ima vjetra ostanite u kući, a bavite li se fizičkim aktivnostima na čistom zraku neka to ne bude rano ujutro – tada je viša koncentracija polena. Najbolje je boraviti u klimatiziranom prostoru, te koristiti isušivač zraka jer vlažan kućni zrak može štetiti. Finski doktor Juha Pekkanen je proveo istraživanje na 300 djece i utvrdio da je svaki peti slučaj astme uzrokovan upravo vlagom u kući, te da jačina astme raste s porastom vlage. Važno je redovno, obavezno jednom sedmično, čistiti filtere klima-uređaja. Lakšem disanju može pomoći pročišćen zrak aromatiziran uz pomoć aroma svjetiljke i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, limuna ili kadulje.

VAŽNO!!!

– Ako dođe do astmatičnog napada najbolje se odmah udaljiti od onoga što ga je izazvalo i uzeti propisano sredstvo za inhaliranje. Poslije toga treba popiti čašu mlake vode ili čaja, te disati polako i duboko. Ne može li osoba i dalje disati treba hitno otići u bolnicu!
– Holandski naučnici su ustanovili da je rizik obolijevanja od astme manji ako kao dijete jedete veće količine voća, povrća, ribe i mliječnih proizvoda  
– Astmatična djeca koja u kući imaju psa češće se susreću s problemima kašlja, otežanog disanja i drugim simptomima astme

 

Povezani tekstovi