Aristotle Onassis
09.03.2011. u 13:16 sati


Ikone

Aristotle Onassis


U Argentinu je krenuo sa samo 250 dolara u džepu, a s ovog svijeta otišao kao jedan od najbogatijih ljudi. Aristotle Onassis uistinu je bio genij – na kopnu je vladao trgovinom duhana, na moru teretnim brodovima, a na nebu avionskom kompanijom. No najveću slavu stekao je zahvaljujući Jacqueline Kennedy, udovici američkog predsjednika

Kada je u martu 1975. godine u Parizu preminuo jedan od najbogatijih ljudi svijeta, kontroverzni brodograditelj Aristotle Onassis, u 69. godini, na računu je imao milijarde dolara. Dobio je nadimak Zlatni Grk jer sve što je dotakao pretvarao je u zlato, odnosno novčanice, a na tom putu nije birao sredstva i često je zaobilazio zakone. Ipak, najveću slavu nije mu donio novac, već jedna žena – glamurozna Jacqueline Kennedy, udovica američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, s kojom je bio u braku.

BIJEG U GRČKU
Rođen u Smirni, današnjem Izmiru, luci na obali Egejskog mora, Aristotle Onassis odmalena se suočavao s teškim životnim okolnostima. Mamu Penelope izgubio je kao šestogodišnjak, a otac Sokrat, uspješni trgovac duhana, od kojeg je mladi Ari pokupio mnogobrojne tajne zanata, ponovo se oženio i dobio dvoje djece. Ari nije bio dobar učenik i izbačen je iz nekoliko škola, te je radio u očevom uredu, a odrastao je u strogom pravoslavnom okruženju. Zbog etničkih tenzija koje su uslijedile nakon što je Turska ponovo osvojila današnji Izmir, nekoliko članova Arijeve porodice je ubijeno, čak i pred njegovim očima, a otac je zatvoren pod optužbom da je izdajnik. Tinejdžer je uspio da obezbijedi porodici bijeg u Grčku, gdje je i sam krenuo s novčanicama zalijepljenim na nozi.

PRVI MILION Ariju Grčka nije bila posljednja destinacija, te se s 250 dolara u džepu i jednosmjernom kartom za izbjeglički brod zaputio u novi svijet – Argentinu. Radio je fizičke poslove u Buenos Airesu, a zatim postao električar. Siromašni stranac zarađivao je 25 centi na sat kao operator telefonske kompanije, a jezik je učio slušajući tuđe razgovore. Ali nije samo učio jezik, već i tajne poslovanja, te je i sam počeo ulagati na berze u Londonu i New Yorku, o čijim se trendovima redovno informirao preko novina. Odmah se ispostavilo da posjeduje odličan njuh za novac. S prvim zarađenim novčanicama kupio je nekoliko svečanih odijela kako bi uspostavio kontakte u svijetu koji je za jednog imigranta bio nedostižan i pridružio se bogatom veslačkom klubu. U novom odijelu, Ari je zaradio prvi milion dolara tako što je očev posao proširio na Argentinu, a kasnije i sam počeo proizvoditi duhan. Čak je i uspio nagovoriti političare Grčke i Argentine da promijene zakon i potpišu ugovor na osnovu kojeg on ne bi morao plaćati poreze. Međutim, prodaja duhana nije mogla zadovoljiti njegove ambicije, te se uputio na mjesto koje je u njemu uvijek budilo nostalgiju za rodnim krajem – luku.

OSVAJANJE KOPNA, MORA I NEBA Prvi Arijevi teretni brodovi nosili su imena preminulih roditelja. Nakon Drugog svjetskog rata, kupovinom nepotrebnih ratnih brodova, Aristotle je sagradio najveće carstvo na moru pod nazivom Olympic Maritime S.A i postao je poslovni genij. Sve što je uradio, isplatilo se, a naročito onda kada je izbjegavao zakon. Na Arijevom putu nalazili su se suparnici i pravda, koju je često zaobilazio i varao da bi došao tamo gdje su mogli samo lukavi, narcisoidni i hrabri. Ari se ne bi toliko obogatio da nije uvijek pronalazio načina da ne plaća carinu, zbog čega su ga često optuživali. Optužen je da je prevario SAD, kršio je zakon koji je zahtijevao da svi brodovi s američkom zastavom budu vlasništvo osoba s američkim državljanstvom, zbog čega je platio kaznu od sedam miliona dolara, što ga nije zaustavilo da se i dalje bavi ilegalnim radnjama. Veoma uspješno je poslovao i lovom na kitove, prva ekspedicija mu je donijela 4,5 miliona dolara, ali je prestao kada ga je norveška novina optužila da nemilosrdno ubija mladunce. Nakon što je osvojio kopno i more, postojalo je samo jedno mjesto iz kojeg nije izvukao deblji kraj – nebo. Ari je od grčke nacionalne avionske linije National Airline stvorio prvu privatnu avionsku kompaniju, Olympic Airways of Greece, današnji Olympic Airlines. Onassis je posjedovao hotele, banke, brodove, avione, kuće u Atini, Monte Carlu, Montevideu i Parizu i jahtu Christinu, na kojoj je provodio veliki dio vremena. Novac za Arija odavno je prestao biti cilj, već samo nezasitna igra.

PROFITABILNI BRAK Ari je bio snalažljiv, lukav i karizmatičan. Često je izlazio u luksuzne noćne klubove širom svijeta, pravio je raskošne zabave, a svojom osobnošću uspio je očarati i nagovoriti sve oko sebe, naročito bogate žene. Govorio je: “Da biste bili uspješni, morate imati preplanulu put, živjeti u otmjenoj zgradi, izlaziti u dobre restorane, iako možete sebi priuštiti samo jedno piće, a ako posudite pare, posudite mnogo.”  Čak je i ljubavni život koristio za svoju dobit. Imao je aferu s Ingeborg Dedichen, bogatom nasljednicom švedskog brodograditelja, zbog koje je dobio ugovor s Göteborgom i izgradio najveći teretni brod na svijetu, pod imenom Ariston, što na grčkom znači najbolji. Za ruke je vodao glumice Veronicu Lake i Pauletteu Goddard, a nekada čak u isto vrijeme više žena. U njegovom naručju našla se i tinejdžerka Athina Livanos, kćerka bogatog brodograditelja Stavrosa Livanosa, za koju se borio s poslovnim rivalom Stavrosom Niarchosom. I pobijedio. Stavrosu je pripala njena sestra, a njih dvojica zajedno sa svekrom stvorili su moćan savez. Ari je rekao: “Da žene ne postoje, novac ne bi imao smisla.”
Onassis i Athina imali su dvoje djece, Alexandera i Christinu. Živjeli su raskošno i putovali oko Evrope na luksuznoj jahti koja je nosila kćerkino ime. Ari je u svemu bio nezasit, pa tako i u ljubavi, te je brak počeo propadati kada je započeo aferu s grčkom opernom pjevačicom Marijom Callas, jednom od najpoznatijih žena svijeta. Od supruge se razveo 1960. godine. Maria Callas je također ostavila muža, ali njih dvoje se nikad nisu vjenčali, jer se Onassis tada zaljubio u lijepu Jacqueline Kennedy, koja je bila 23 godina mlađa od njega. Upoznali su se 1963., nekoliko mjeseci prije nego je Jacqueline postala udovica, a očarao ju je svojom karizmom, ali i plovidbom na jahti.

NEVOLJE JACKIE Aristotle Onassis i bivša prva dama Amerike vjenčali su se u oktobru 1968. godine u maloj crvki na grčkom otoku Skorpiosu, kojeg je Onassis posjedovao. Vijest je uzdrmala svijet, jer je udovica bila katolkinja i nije se smjela udati za razvedenog muškarca. Uzeli su se nekoliko mjeseci nakon što je njen šurjak Robert F. Kennedy ubijen, a ona je tražila utjehu i sigurnost, što joj je samo ogromno bogatstvo moglo ponuditi. Ali, bogatstvo nije moglo obezbijediti dugotrajnu sreću. Iako je prvih nekoliko godina bračni par živio sretno, glasine su kružile da je Onassis nastavio aferu s Marijom Callas i da je Jacqueline trošila velike količine novca na garderobu i starine, a nekad mu nije dozvoljavala da dolazi u njen stan na Petoj aveniji. Arijeva djeca bila su razočarana nakon što su se roditelji rastavili i nisu bili prijateljski nastrojeni prema slavnoj maćehi, a ni s ocem nisu bili u dobrim odnosima. Život je postao tragedija, te se njihova majka Athina udala za udovca vlastite sestre. Strogi i patrijarhalni otac Ari pokušavao je upropastiti vezu između sina Alexandera i Fione Thyssen, bivše žene moćnika koja je nekoliko godina bila starija, a nije mogao spriječiti da se kćerka Christine uda za Josepha Bolkera, brokera iz Los Angelesa koji je bio 27 godina stariji od nje.

KRAJ Kako ni sam nije vodio sretan bračni život, Ari se planirao razvesti od Jacqueline kada je Alexander u 24. godini poginuo u avionskoj nesreći. Gubitak jedinog muškog nasljednika potpuno ga je porazio i do kraja života je za to optuživao CIA-u i grčke vojnike. Onassisovo fizičko i psihičko zdravlje se pogoršavalo, patio je od miastenije gravis, mišićnog oboljenja, i preminuo je u martu 1975. u Parizu. Kćerka Christina naslijedila je najveći dio bogatstva, ali je bila sama, nesretna i stalno na meti tabloida. Preminula je u 37. godini od droge i poremećaja ishrane. Ostali dio bogatstva otišlo je Fondaciji Alexander Onassis, koju je Ari osnovao nakon sinovljeve smrti, a Jacqueline je naslijedila 10 miliona dolara, iako neki tvrde da je ta suma mnogo veća. Godine 2003., kada je napunila 18, Christinina kćerka Athina postala je najbogatija tinejdžerica na svijetu, naslijedivši 2,7 milijardi dolara od djeda kojeg nikad nije upoznala. Nedavno je u medije procurila vijest da je prodala slavno ostrvo Skorpios Giorgiu Armaniju za 150 miliona eura. Ova informacija nikad nije potvrđena. Grčka javnost zgrožena je ovom viješću, jer na otoku počivaju tijela Aristotlea Onassisa, njegove kćerke Christine i sina Alexandera.

 

(Gracija 147)
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Čovjek s misijom Tom Cruise
Čovjek s misijom
Grešnik iza kamere Mario Testino
Grešnik iza kamere