Donna Karan
19.11.2010. u 10:24 sati


Ikone

Donna Karan


Američka modna dizajnerica, ikona jednostavnosti i elegancije, slavi 25. rođendan prve modne linije Donna Karan New York. Šezdesetdvogodišnja Njujorčanka dizajnira udobne kreacije, ali i liječi, koristeći se istočnjačkom medicinom

Američka modna dizajnerica Donna Karan odjeću koju kreira prvo isproba na sebi, a na umu nema modele savršenih proporcija, već “obične” žene. Ova jedinistvena žena izgradila je carstvo mode na osnovu jednostavne ideje: ukoliko joj je potreban određeni odjevni predmet – kao, naprimjer, bodi, suknja koja se omotava oko tijela, bluza od šifona ili duža jakna – onda je on potreban i drugim ženama. “Za mene je dizajn izraz onoga što me čini ženom, sa svim komplikacijama, osjećajima i emocijama”, rekla je Donna, koja je nedavno napunila 62 godine, a njena modna linija Donna Karan New York – 25.
Upravo su njeni ženski instinkti, ali i osjećaj za jednostavnost i eleganciju kojem je ostala dosljedna sve ove godine, zaslužni što je njeno ime danas jedno od vodećih u modnoj industriji. “Žena u meni želi da brine o drugima, ispunjava potrebe i rješava probleme, a u isto vrijeme, umjetnica u meni teži za lijepim. Dizajn je stalni izazov da održim ravnotežu između udobnog i raskošnog, praktičnog i poželjnog”, rekla je Donna, koja je uvijek kreirala ono što će i sama nositi i u čemu će se osjećati udobno. Bilo da je riječ o bodiju ili o unikatnoj skupocjenoj haljini, Donna Karan će reći da sve počinje i završava s tijelom –  senzualnost, osjećaj sigurnosti i sloboda pokreta.

REVOLUCIONARNA ODJEĆA
Donna Karan je rođena i odrasla u New Yorku. Njen otac, Gabby Faske, koji je preminuo kada je imala tri godine, bio je krojač, a majka Helen bavila se manekentsvom. Čak je i očuh Harold Flaxman radio u svijetu mode, te je bilo potpuno prirodno da Donna prvu kolekciju izloži još u srednjoj školi. Kraljica Sedme avenije počela je raditi za modnu dizajnericu Liz Claiborne kao vrlo mlada djevojka. Pohađala je prestižnu školu mode Parson’s School of Design, kao i Tom Ford, koju je napustila kako bi se zaposlila u jednoj od vodećih modnih kuća u zemlji – Anne Klein. Nekoliko mjeseci nakon toga dobila je otkaz, na što je rekla: “Bila sam tako dobra, da se dizajnerica Anne Klein osjećala nesigurnom i nije me mogla podnijeti.” U ovu modnu kuću vratila se kao asistentica, a tri godine poslije postala njen glavni dizajner kada joj je bilo samo 25 godina. Bila je trudna s prvim mužem Markom Karanom kada je preuzela posao. Na dan kada je dizajnerska ekipa došla da je posjeti, ne da bi vidjeli novorođenu kćerku Gabrielle, već da bi uz Donninu pomoć završili novu kolekciju, dizajnerica Anne Klein umrla je od raka, a mlada mama postala vodeći dizajner kuće, te uz pelene, dječiju hranu i plač kreirala revolucionarnu odjeću.

SEDAM OSNOVNIH ODJEVNIH PREDMETA
Donnine kreacije nisu bile šokantne kako bi privukle pažnju, već iznimno jednostavne. Uvijek je smatrala da je saradnja njen najveći adut, te se okruživala ljudima koji su činili idealni tim. U modnoj kući Anne Klein dizajnirala je s prijateljem Louisom Dell’Oliom, s kojim je radila još od studentskih dana. Međutim, Donni to nije bilo dovoljno, te je nakon deset godina provedenih na vodećoj poziciji u Anni Klein krenula vlastitim stopama. Uz pomoć drugog muža, kipara Stevena Weissa, osnovala je modnu liniju Donna Karan New York i počela kreirati udobne i elegantne kolekcije na osnovu sedam jednostavnih odjevnih predmeta koji se mogu kombinirati na bezbroj načina i nositi svakodnevno, ali i u večernjim izdanjima. Sedam osnovnih odjevnih predmeta tada su činili: sako, bodi, kaput, bluza, suknja, hlače i nešto “raskošno” i nudili su odgovor na ženske potrebe. Moderne žene trebale su nešto što mogu brzo obući, a izgledati kao da su se pripremale satima.
“Ona je uistinu jedna od rijetkih dizajnera koja zna da kreira za žene”, rekla je Donnina prijateljica, glumica Susan Sarandon, na proslavi 25. rođendana slavne modne linije. Njene kolekcije su jednostavne, prate liniju tijela i naglašavaju ženstvenost, a pritom su udobne, uglavnom od kašmira i likre u kojima prevladava crna, jer se može kombinirati sa svim ostalim bojama. Uvijek se držala pravila da je manje više, a veoma je uspješno sakrivala ženske nedostatke i naglašavala prednosti. “Moda je nešto što je u krvi”, rekla je Donna i dodala: “Ne vjerujem da se ona može naučiti.”

DIZAJN ZA STO DOLARA U potrazi za odjevnim predmetima za kćerku Gabrielle, nastala je linija DKNY, garderoba koju su si mogle priuštiti i “obične” žene. Donna je u novu modnu liniju udahnula ulični stil New Yorka i izgradila most između visoke i konfekcijske mode. Ovaj oblik mode, tzv. bridge line, koji nudi dobar dizajn, ali i niže cijene, odmah je postao fenomen i stvorio svijet novih potrošača – modno osviještene žene, koje paze na svoj budžet. Bilo je šokantno da se dizajnerica visoke mode spusti na niske cijene (njena odjeća se mogla kupiti za nevjerovatnih 100 dolara) i proda svoje ime i običnim smrtnicima.
Ali Donna nije bila samo vrhunska dizajnerica, već i uspješna poslovna žena koja je dobro znala kako će se nova kolekcija prodati. Linija DKNY u prvoj je godini prodana za 58 miliona dolara i svake godine je donosila najviše profita. Donna se nije zaustavila na tome – njena jednostavnost stvorila je instituciju, te je krajem 90-ih nastalo carstvo Donne Karan u kojem se moglo kupiti sve: od dječije i muške odjeće i mirisa, do proizvoda za njegu tijela i namještaja. Osvojila je mnogobrojne nagrade, a njenu odjeću nose slavne ličnosti, poput glumaca Barbre Streisand i Richarda Gerea, te aktuelne državne tajnice Hillary Clinton i njenog muža, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

NOMAD U PRETHODNOM ŽIVOTU Donna nije imala šokantan privatni život poput mnogih slavnih ličnosti mode, već sasvim jednostavan i ležeran. Čak i kada se razvela od prvog muža, ostala je s njim u dobrim prijateljskim odnosima. Od 18. godine svako jutro započinje jogom u omiljenom odjevnom predmetu – bodiju, po kojem je i postala prepoznatljiva, voli filozofiju i meditaciju s Istoka, što se ogleda u jednostavnom životnom stilu, ali i kreacijama. Danas, većinu kolekcija drugi modni dizajneri kreiraju za nju, a slavna Donna ima vremena da radi ono što najviše voli – putuje. Već nekoliko godina živi svoju verziju knjige Jedi, voli, moli. Putuje Afrikom, Australijom i Balijem, upoznaje plemena i prakticira jogu. “Mislim da sam bila nomad u prethodnom životu’’, izjavila je. Živi na Manhattanu, blizu kćerke Gabby, unuke Stefanije i unuka Sebastiana, s kojima je veoma bliska. Koristi se tehnikom nekonvencionalnog liječenja energijom – reikijem. Kaže da voli kreativne muškarce, one koji vole da putuju i voze motore i ne voli da bude sama. Bila je u vezi s modelom J. J. Biasuccijem, koji je 25 godina mlađi od nje.

SMRT MUŽA STEPHANA Prije devet godina ostala je bez životnog saputnika, muža Stephana Weissa, koji je umro od raka. “Weiss je bio moj kamen oslonac, on se brinuo o svemu, a meni je davao prostor da budem kreativna.” Donna se za Stephana udala 1983. godine, živjeli su na Manhattanu i Long Isladnu, gdje je Weiss dizajnirao kuću, a Donna enterijer. Weiss je bio njen poslovni partner, te je, između ostalog, osmislio bočicu za Donin prvi miris. Nakon njegove smrti osnovala je Fondaciju  Urban Zen kako bi istražila uticaj joge, meditacije i aromaterapije u liječenju raka. Organizirala je veliku prodaju ličnih stvari i kolekcija iz modne kuće, te suprugov studio, kako bi skupila neophodna sredstava. Međutim, nije uvijek bila omiljena, a naročito ne kod grupa za zaštitu životinja zbog upotrebe krzna: članovi PETA-e protestirali su dok govorila na konferenciji joge u Bostonu. Donna je izjavila da neće više koristiti krzno, ali je slagala: u kolekciji za jesen 2010. vratila se staroj navici.  
Nova kolekcija za proljeće 2011., koju je nazvala Raw Romance, pokazala je nježniju stranu Donne Karan: ne prevladava crna, već boje pijeska, meda i šafrana, a američka kraljica mode još je jednom pokazala da se jednostavnim, elegantnim, udobnim i funkcionalnim kreacijama ističe iznad mora šarene i ekstravagantne mode.   

(Gracija 145)
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Čovjek s misijom Tom Cruise
Čovjek s misijom
Grešnik iza kamere Mario Testino
Grešnik iza kamere