Čarobni odmor u zemlji sunca i pijeska
29.06.2010. u 12:44 sati


Egipat 2010.

Čarobni odmor u zemlji sunca i pijeska


Nekolicina novinarskih ekipa iz BiH, zahvaljujući turističkoj agenciji Relax Tours, provela je nezaboravan odmor u Egiptu, zemlji u kojoj danonoćno niču novi hotelski kompleksi duž obale Crvenog mora. Nova moderna zdanja, jednako kao i drevne građevine, privlače milione turista iz cijelog svijeta
Napisao i snimio: Almir Tahirović

Najlakše se navići na lijepe i dobre stvari: uz tu misao poletjeli smo s maglovitog i kišnog sarajevskog aerodroma, da bismo se tri sata kasnije, tačno u ponoć, našli na međunarodnom aerodromu u egipatskoj Hurghadi, koja se od ribarskog seoceta pretvorila u jednu od glavnih turističkih destinacija Egipta.

Večera s beduinima

Zapravo, uz Sharm El Sheikh, Hurghada je jedno od najpoznatijih egipatskih ljetovališta, s kristalno čistim morem i beskrajno dugim i prekrasnim pješčanim plažama. Bazeni za odrasle i djecu sa suncobranima i ležaljkama, teniska igrališta, igrališta za odbojku na pijesku, igrališta za košarku, stolovi za stolni tenis i drugi rekviziti za rekreaciju… Domaćini su, jednostavno, mislili na sve. Do jutra, nakon smještanja u Continentalu, jednom od hotela iz turističke ponude agencije Relax Tours, već smo zaboravili na sve obaveze i radne zadatke iz Sarajeva i prepustili se čarima odmora u zemlji faraona, piramida, ali i modernih građevina i uređenih plaža Crvenog mora.

Raskošni hotelski kompleksi, bazeni, sve što vam treba, na jednom je mjestu, tako da skoro i nemate potrebu uputiti se bilo gdje, ali naravno da će vas turistička radoznalost i višak slobodnog vremena natjerati da se uputite do Kaira ili da uživate u moto-safariju u pustinji. Ili se odlučite za romantičnu večeru na beduinski način uz nezaobilazni trbušni ples. Kad se jednom nađete u Egiptu, nećete sigurno propustiti ni posjetu koraljnim grebenima i otoku Gitfun (koji još nazivaju i Rajskim otokom), te kupanje, ronjenje i otkrivanje bogatstva podvodnog svijeta.

D&G i papirus

Ipak, posve jedinstvena avantura počinje kad se odlučite na šetnju ulicama prepunih bazara i živopisnih prodavnica, među kojima preovladavaju one s velikim istaknutim natpisom Dolce & Gabbana: niti jedna, vjerovatno, nema nikakve veze sa slavnim dizajnerskim dvojcem, ali to ni Egipćanima niti hordama turista ne predstavlja problem. Među hiljadama proizvoda koji se nude na svakom koraku, (tkanine, papirus, nakit…), jedino pravilo koje postoji jeste da cijena nikad nije ista: cjenkanjem dolazite do onog što ste naumili kupiti, a nasmiješeni trgovac će vam prvo “odrezati” vrtoglavo visoku sumu, koju, u zavisnosti od vašeg strpljenja, spuštate na podnošljivi nivo.
Čak i ako niste navikli na cjenkanje, stav prema kupovini morat ćete promijeniti: pristajanje na prvu cijenu u Egiptu se smatra – nepristojnim.
Za vaš društveni život zadužene su brojne kafane u kojima ćete, naravno, uživati u čaju, kafi ili šiši (pušenju vodene lule). Zapamtite da uvijek pijete samo flaširanu vodu, jer iako je ova tekućina iz slavina tehnološki ispravna, može vam uzrokovati zdravstvene neugodnosti, iako je Egipćani piju bez ikakvih problema jer su naviknuti na nju. I flaširanu vodu platit ćete različito, zavisno od lokacije na kojoj kupujete, pa do procjene trgovca koliko vam može zacijeniti dragocjenu tekućinu. Noćni život u Hurghadi nikad nije bio sadržajniji: brojne diskoteke poput Hard Rock Caféa, Ministry of Sound ili Malog Bude nude nezaboravne provode.
Razvoj i naglu popularnost Hurghade, mjesta koje leži na obali Crvenog mora, treba tražiti u prirodnim ljepotama, te u vjetru koji stalno puše donoseći svježinu i razbijajući vrelinu sunca. Na početku prošlog stoljeća, ribarsko seoce, okruženo s tri strane pustinjom i s jedne morem, rijetko je privlačilo ikog osim slučajnih putnika namjernika. U 70-im su svjetske turističke i hotelske korporacije prepoznale potencijal i počele investirati u taj dio svijeta. Gradnja hotela, tačnije hotelskih kompleksa (resorts) – naprosto je rodila jednu novu Hurghadu i postavila je na turističke mape svijeta.

Plivanje s ribicama

Čisto more, utočište brojnim vrstama faune i flore, najpoznatije je pri čudesnim koraljnim grebenima. Živopisni koraljni svijet možete vidjeti i bez ronilačke opreme, jer su grebeni tako blizu morske površine da se mogu promatrati s maskom i disalicom. Još ako sebi priuštite vožnju posebnom brodicom – onom s providnim dnom – koraljne ribice će plivati ispod vas. Obala Crvenog mora s pješčanim plažama ima blagi nagib prema moru i primjerena je svima, kako rekreativnim plivačima tako i fanovima  vodenih sportova: od jedrenja, daskanja, skijanja na vodi, jedrenja padobranima…
Jedanaest dana uživanja, odmaranja, avanture, prihvatanja novih pravila života, drugačije, mirnije i staloženije filozofije svakodnevice, prošlo je za tili čas. Povratak u Sarajevo lakše smo podnijeli zbog činjenice da su temperature u našem odsustvu ipak skočile i donijele lijepo vrijeme. A i utakmice Svjetskog prvenstva imaju svoju čar. Do nekog narednog odmora.

(Gracija 136, juni 2010.)
Povezani tekstovi
Najnovije iz kategorije
Moja Indija Darko Rundek
Moja Indija
Zis iz vanderfol!! Val Thorens
Zis iz vanderfol!!
Putovanje u Haydom U podnožju Kilimandžara
Putovanje u Haydom
Stockholm Reportaža
Stockholm